Skip to main content

Posts

Super Upline Grand Master Freddie Lee

Rezeki Allah nak beri pelbagai cara dan pelbagai bentuk. Jangan ingat rezeki ni duit dan kebendaan semata². Rezeki kakak untuk berada bersama² insan terpilih berkunjung ke rumah Grand Master Shaklee, Master Freddie Lee. Rumah yang beliau panggil SUCCESS HOME. Seronok kan, dapat miliki satu² benda dengan hasil titik peluh kita sendiri.
Belum pernah jumpa di mana² syarikat MLM, yang setiap perjumpaannya jarang ajar marketing strategy, selalunya akan ajar macamana nak cari downline nak cari downline nak cari downline (ulang macam labulabi) Tapi dengan bisnes Shaklee di bawah payung kepimpinan team kakak, subhanallah! Mereka ajar macamana nak kenal innerside kita. Mendekatkan diri dengan Allah lebih penting. Kejar akhirat, dunia akan kejar kita. Walaupun Master Freddie bukan beragama Islam, tapi cara ajaran tetap sama, KENAL INNERSELF, DIDIK INNERSELF.



I (aku, saya) adalah orang terpenting dalam hidup kita. Bukannya diri luaran kita, bukan otak kita. Yang menggerakkan diri kita adalah AK…

TESTIMONI ~ DAH BERTUKAR SAIZ KE AIDA JEBAT

Masalah berat badan yang saya hadapi ni sangat merunsingkan selepas berpantang anak ke 3. Terpedaya dengan omongan ibu menyusu cepat lapar, ibu menyusu kena makan banyak untuk hasilkan susu ibu dengan banyak, kononnya.


Sehinggalah berat naik mendadak hampir mencecah 70 KG. Macam tak percaya pada diri bila tengok badan sendiri. Luar biasa gemuk. Sebab sebelum-sebelum ni berat saya tak cecah 60 KG.

Dari situ timbullah bermacam-macam masalah pada diri. Cepat letih, mengah, malas nak bersiap dan berdandan sebab semua baju dah tak muat. Bayangkan blouse masa mengandung saya boleh pakai lagi.

Nak sudahkan rukun solat 5 waktu pun termengah-mengah. Nak buat yang sunat lagi lah malas, sebab rasa mengah teramat. Aktiviti-aktiviti luar memang dah tak sanggup buat sebab jadi cepat berpeluh,panas dan emosi jadi tak stabil. Rasa cepat nak marah  dan stress.

Waktu malam, tidur pun berdengkur. Suami pun dah naik hairan sebab sebelum-sebelum ni tak berdengkur. Pantang letak kepala pastu lena. Lemah be…

TESTIMONI ~ RAHSIA AKAK POLIS TURUN 10.5 KG DENGAN MUDAH

Berat saya mudah naik dan lambat turun. Itulah yang paling menyeksakan semua wanita. Bila macam tu saya stres, jadi akan makan lebih banyak. Jadi nak tak nak, berat saya akan makin naik. Bila kesudahannya pun saya tidak tahu.

Sebelum detox, makanan dan minuman wajib saya setiap hari adalah air manis, makanan bergoreng dan berminyak serta berlemak. Gula tu wajib ada dalam menu masakan. Pisang goreng pun saya cicah gula. Saya tak pernah putus dengan stok Milo, kopi, biskut bergula dan makanan segera kat rumah. Dekat dekat nak habis je terus topup. Dasyatnya saya dulu.

Saya mengalami ekzema yang agak teruk pada bahagian jari dan lain-lain bahagian. Ekzema saya tidak pernah kering dan sering berulang-ulang sejak 5 tahun kebelakangan ini. Bahagian yang terkena ekzema menjadi kembang, merekah dan berdarah. Nak buat kerja pun susah.

Saya juga kerap kena migrain yang teruk hingga terpaksa ambil medical leave. Banyak tugasan saya tergendala akibat masalah ini.

Saya mencari jalan penyelesaian k…

TESTIMONI ~ NIKMAT TURUN 23 KG

Gebu. Itulah perkataan sinonim dengan saya sejak kecil. Dari kecil hingga awal dewasa saya hanya berada di tahap borderline atau overweight. Hingga tidak pernah dah terlintas di fikiran yang saya akan kurus.

Sejak bersalin anak pertama lagi, berat saya mudah sangat naik dan turun hingga mencecah 86 KG. Nak turun tu bukan main seksa.

Saya pernah join beberapa program kurus. Antaranya diet tanpa nasi, diet menggunakan produk kurus (yang bahaya), suplemen dan lain lain. Berat turun sedikit sahaja, lebih daripada itu ia statik. Apa yang paling mengecewakan adalah saya hadapi masalah rebound. Bila tak jaga makan, mulalah naik dengan banyaknya.

Saya mula sertai Jom Detox Jutawan pada Disember 2018 dengan berat 76KG. Berat saya terkini adalah 53KG selepas melakukan detoks setiap bulan.
Saya hilang 23 KG. Alhamdulillah.

Sebelum detoks, saya memang suka makan tanpa had dan terlalu suka mengunyah. Semua jenis makanan menjadi kegemaran saya terutamanya desert, buah-buah dan kekacang. Rutin makan s…

TESTIMONI ~ AKU YANG DULU BUKAN AKU YANG SEKARANG

Kenaikan berat badan mendadak berlaku selepas saya melahirkan anak ke 3. Walau mencuba bermacam macam diet, tapi semuanya tidak menjadi. Malah ia makin meningkat sehingga ke angka 75KG tanpa saya sedar.

Sebelum detoks, saya mencuba pelbagai jenis diet. Walau berbulan bulan saya diet, hanya 2 KG yang hilang. Tapi yang sedihnya, tak lama lepas tu berat badan saya kembali ke berat asal dengan tersangat cepat.

Tumit kaki saya sakit apabila berjalan. Begitu juga dengan lutut. Apatahlagi semasa nak naik dan turun tangga. Setiap kali bangun pagi saya akan rasa sakit sakit badan dan rasa menyucuk nyucuk di kaki.

Saya selalu diserang sakit kepala dan migrain terutamanya selepas meeting yang panjang atau ketika hari panas.

Saya alami resdung yang agak teruk. Setiap pagi saya akan bersin tanpa henti. Cecair dari hidung saya akan keluar tanpa kawalan. Kotak tisu adalah peneman setia saya ketika itu. Hanya orang yang mengalami memahami seksanya rasa ini.

Sebelum detoks juga tekanan darah saya tidak…

TESTIMONI ~ PEMINAT TEH TARIK TEGAR HILANG 16.5 KG

Sebenarnya sebelum detoks saya rasa saya ini sihat saja. Tapi saya memang tidak mampu kawal pemakanan. Ada masanya saya berani habiskan 3 cawan milky tea dalam masa sehari sahaja.

Selain itu, saya memang peminum teh tarik yang tegar. Saya boleh minum teh tarik setiap hari, tanpa rasa jemu walau sekelumit.

Sebelum detoks,  saya ada ekzema kulit yang sangat teruk. Memang amat menakutkan saya. Dalam tempoh sebulan, sekurang kurangnya 2 minggu saya akan terkena ekzema.

Saya agak sukar untuk solat pagi. Badan rasa malas saja sebab rasa terlalu penat dan letih untuk bangun dan bergerak cergas.

Saya memang ada masalah mudah marah, mudah stress, mudah sentap dan kadang kadang rasa tak ada motivasi untuk berusaha.

Dulu, Visceral Fat saya memang bacaan tinggi iaitu 14. Tengok bacaan macam ni buat saya betul betul risau kerana bila bila masa saya boleh dapat penyakit.

Saiz baju 52. Nak beli baju pun rasa tak ada semangat.

Bila kawan ajak saya untuk join program Jom Detox Jutawan, saya terus kata …

TESTIMONI ~ ENGINEER SIBUK BOLEH HILANG 10 KG DENGAN SHORTCUT

Berat saya mudah naik dan turun. Sejak kecil saya memang gemuk dan tak pernah mempunyai berat BMI ideal. Saya pernah mencuba pelbagai cara untuk turun berat badan. Berat saya pernah mencecah 90kg ketika di universiti.

Saya pernah turun ke 73 KG dalam tempoh 10 tahun berusaha. Boleh bayangkan betapa susahnya saya berusaha. Tapi tak lama lepas tu berat saya kembali naik sehingga 80 KG selepas berkahwin.


Sebelum detoks, walaupun saya selalu mengamalkan eat clean sejak 2016, berat saya tidak pernah turun di bawah 73 KG. Pernah cecah 71 KG, tu pun masa puasa. Selepas raya, berat senang rebound balik pada asal 73KG.


Sebelum detoks, perut saya sentiasa kembung dan kelihatan buncit. Banyak angin dalam badan. Selalu senang terkentut ketika sudah mengambil wuduk. Saya rasa sangat leceh.


Sebelum detoks, saya selalu cepat penat dan susah sangat nak bangun awal. Kalau ada masa lagi, berkali-kali saya snoozekan alarm sehinggalah waktu Subuh. Saya sering berat dan mengantuk. Umpama orang tak tidur se…